20. Roberta ROȘCA: Ce-am înțeles din viața asta?

Că nu trebuie sa demonstrezi nimic, niciodată, nimănui. Nici măcar ție!

Asta spuneam acum vreo 5-6 ani în primul meu interviu, apărut pe blogul tău. 
Cu fiecare an, părerea despre lume și viată se schimbă…

Acum m-ai întrebat din nou. Ai făcut Covid și posibil, atunci când sănătatea e în pericol, te interesează tot mai mult crizele existențiale. De ce-ți răspund? Pentru că îmi plac provocările.

Deci, ce-am înțeles, acum, din primii 55 de ani din viată? Am ales, într-o ordine aleatoare, 7 lucruri care mie acum mi se par importante. Nu știu dacă voi avea aceeași părere și peste 2-3 ani…Dar, să vedem:

1. Orice independență adevărată începe cu cea financiara. Că degeaba zicem să apelam la educație, romantism, iubire, training corporatist, dacă nu ești capabil să-ți plătești întreținerea mai devreme sau mai târziu, cineva va abuza de asta.

2. Singurul lucru pe care nu ți-l poate lua nimeni, niciodată este puterea de a visa. Poți pierde bani, bunuri, relații, iubiri, putere, libertate…nu-ți anula puterea de a visa și le vei recupera pe toate!

3. Oamenii vorbesc despre ei, acționează pentru ei și le pasă doar de ei.

4. Oamenii ar trebui sa fie învățați, încă de mici, un singur lucru: să-și trăiască viața lor și nu pe a altora. Să nu accepte compromisuri. Cel mult negocieri. Și astea doar pe termen scurt. Ca părinte oferă variante, explică mereu consecințele și lasă copilul să aleagă!

5. Iubirea nu are prea mare legătură cu celălalt. Are legătură cu tine! Ești sau nu capabil de o iubire măreața? O vei avea și fața de un om obișnuit, care va deveni special pentru că tu ai fost capabil să-l iubești în cel mai sănătos mod cu putință. 

6. Viața nu e nici rea, nici bună și, mai ales nu e corectă sau perfectă. Viața este sau nu este. Puterea, bucuria, fericirea, liniștea, sau din contra durerea, ura, răutatea…sunt în noi și ele se conturează în relație cu ceilalți. Nu-ți pierde viața, timpul cu cei ce nu te încarcă pozitiv și nici nu căuta puterea doar în tine.

7. Trăiește-ți luxul maxim pe care ți-l poți permite în simplitate și minimalism și trăiește cu cea mai mare intensitate timpul prezent. Trecutul și viitorul depind de interpretarea pe care tu o dai. Prezentul însă te poate lua prin surprindere dacă nu ești atent.

Bonus 1. Ce-o să faci în viață?

 • Mulți tineri își pun întrebarea asta…Americanii formulează: din ce îți vei câștiga traiul?
 • Prima dată mi-am pus și eu întrebarea asta prin clasa a -VIII-a
  • La vârsta aceea m-a dus capul doar să mă  gândesc la ce materii sunt bună… și eventual ce provocări as dori sa accesez.
 • Apoi undeva în clasa a IX-a
  • Atunci m-am gândit la ce materii îmi plac, pe care le învăț cu mai multă ușurință …
 • Apoi cu fiecare din cei doi copii ai mei
  • Celui mare, pe la început de mileniu, i-am explicat ca ar trebui să se gândească la consecințele sociale ale alegerii unei meserii: cât de importantă este pentru societate și asta însemnând inclusiv cât de solicitată e piața muncii, de bine plătită, ce impact de respect
  • Celui mai mic, după încă 15 ani…i-am spus că la întrebarea asta ar trebui să-și răspundă cu ceea ce ți-ar plăcea sa faci, pentru toată viața. Și să îți placă atât de mult încât să nu poți să stai fără să faci asta.
 • Și ultima oară pe la 54-55 de ani când am hotărât o schimbare de destin…profesional
  • Și de data asta întrebarea a fost ce-aș putea eu să fac atât de bine, astfel încât să fac diferența

Bonus 2. Am învățat în primii 55 de ani de viață că nu trebuie niciodată să încetezi să-ți pui întrebări…

Răspunsurile pe care mi le dau le găsiți pe www.alegefericirea.eu. Întrebările sunt în fiecare an, în fiecare lună…altele….

01.02.2021

Comentarii

comentarii

Related posts

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.