25. Nicolae CILIBIU: Ce-am înțeles din viața aceasta?

Bună întrebare! Nici nu știu câți dintre noi ne-­am pus vreodată această întrebare. Zice-se, că nu răspunsul, ci întrebarea este cea care te luminează, întotdeauna!

Mulțumesc, Maria, pentru această întrebare, care îmi da posibilitatea, să-mi fac un bilanț, la care, recunosc că, nu m-am gândit niciodată!

Abia la primirea acestei întrebări m­-am gândit că, periodic, de-­a lungul vieții, ar trebui să căutăm răspunsul și să ne corectăm “regulile“ de viață  în funcție de ce ne-a mai învățat viața între timp.

Acestea fiind zise, să trecem la treabă și să încerc să mă “luminez“ ce anume am înțeles din această viață ?

 1. Am înțeles, că atunci când vii în această lume, nimeni nu te întreabă dacă vrei sau nu să vii, cum nu te întreabă nici dacă vrei sau nu să pleci, atunci când pleci!
 2. Am înțeles că vii cu mâinile goale pe acest pământ și pleci la fel. Nu luăm nimic material cu noi. Și dacă totuși luăm ceva, luăm experiența și învățăturile acumulate, dacă nu avem cui să le transmitem. VIAȚA TREBUIE TRĂITĂ, NU IROSITĂ CĂ SĂ STRÎNGI AVERI!
 3. Am înțeles că în viață trebuie să-ți asiguri un minim de  confort, o viață decentă, dar să nu-ți faci un obiectiv din a strânge averi și a uita să mai trăiești.
 4. Am înțeles că nu trebuie să-ți sacrifici viața pentru nimic și pentru nimeni, pentru că nimic nu-ți garantează că sacrificiul tău va face ca cei pentru care te sacrifici să o  ducă mai bine, așa cum crezi tu când alegi să-ți sacrifici viața. Dimpotrivă, uneori sacrificiul tău poate să-i lase fără sprijin în alte momente ale vieții lor, când ei ar avea mare nevoie de el. Îmi amintesc că pe timpul comunismului ni se cerea să ne sacrificăm pentru ca generațiile viitoare să o ducă mai bine !!! Și o duc mai bine generațiile de azi? Viața trebuie trăită de fiecare om și de fiecare generație!
 5. Am înțeles  că fiecare venim pe lume cu un anumit scop stabilit de Divinitate!  Fiecare  avem o misiune pe acest pământ și când o încheiem, plecăm. Confucius spunea, cu aproximativ  450 de ani înainte de Hristos, că:  ”Pentru fiecare om de pe acest pământ există un loc, iar pentru fiecare loc există o regulă! Învață regula locului pe care îți este hărăzit să-l ocupi pe acest pământ și ai încredere în Dumnezeu, orice ți s-ar întâmpla!”
 6. Am înțeles  că nimic din ce ni se întâmplă nu este întâmplător!
 7. Am înțeles  că Dumnezeu ne conduce pe calea destinului pe care ni l-a dat prin semnele pe care ni le dă la fiecare pas și la fiecare acțiune a noastră. Fie că sunt întâmplări care ne confirmă sau nu că suntem pe drumul bun, fie că sunt oameni care ne sunt “trimiși “ la un moment dat în viață noastră pentru a ne arată “calea “! Important este să luăm în seamă fiecare semn care poate fi o piedică, care să ne arate că am greșit calea și să fim atenți la fiecare om pe care îl întâlnim. Să-l ascultăm cu atenție dacă vrea să ne spună ceva, că nu îl întâlnim întâmplător. Chiar dacă nu ne interesează ce spune, poate “rolul” lui este să ne “rețină “ pentru a ne proteja de ceva care ni s-ar întâmpla dacă nu ne-am opri să-l ascultăm.
 8. Așa am înțeles  să-mi conduc viața și să fiu fericit știind că orice mi se întâmplă face parte din destinul meu. Încerc să nu uit niciodată că NIMIC NU ESTE VEȘNIC ÎN AFARĂ DE DUMNEZEU, că după tristețe vine bucurie, după noapte vine zi. Am înțeles că trebuie să trăiesc fiecare clipă, că nu o voi mai întâlni niciodată! 
 9. Am învățat să mă bazez în tot ce fac, doar pe mine și să fac atât cât pot duce eu! Îmi amintesc o întâmplare dintr-o zi de toamna când se culegea porumbul. Venise băiatul pe acasă și am mers să facem o vizită la mama mea care tocmai culesese porumbul și se apucase să-l ridice în hambar. Mama împreună cu sora mea au umplut un sac mare cu știuleți și când să-l ridice au constatat că amândouă nu-l pot ridica și au apelat la ajutorul băiatului care era îmbrăcat de oraș. Acesta înainte de a le da o mână de ajutor le-a pus următoarea întrebare: mamaie, de ce nu ați pus în sac cât puteți duce ???
 10.  Am înțeles că a fi “în rândul lumii” înseamnă să nu ai curaj și nu am vrut să fiu în rândul lumii și nu mă refer aici la a nu respectă regulile stabilite de societate.
 11.  Am înțeles  că e bine să fiu curios, să învăț cât mai multe în viață! Aflasem de copil că, prostii nu sunt curioși, nu-i interesează !!
 12.  Am înțeles că ”suntem frați ”cu tot  ce este făcut de Dumnezeu și trebuie să nu fim răi cu nimeni și cu nimic pentru că avem același Tată ceresc!
 13. La fel de sigur ca si moartea este si faptul ca în diferite etape ale  vietii, fiecare om de pe acest pămint va deveni ,,un fost” până în ,,etapa finală” când v-a ,,inventaria în palmares ultimul fost ” …..
 14.  Sigur, mai am multe de înțeles ! Acum sunt la “lecția răbdării “! Pentru că știu că “ce va fi să fie va fi”, o să reușesc să o învăț și pe această !
 15.  Omul cât trăiește, învață ! Dacă vrea !

 D O A M N E   A J U T Ă –N E !!! 

05.02.2021

Comentarii

comentarii

Related posts

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.