Mă spovedesc pe blog!

Mă trag dintr-un neam dus la biserică, dar asta n-a reprezentat nicio garanție că voi deveni și eu la rândul meu un om dus la biserică. Cred și acum că nu există nimic fără Dumnezeu, dar faza cu dusul la biserică nu-mi iese, decât foarte, foarte rar.

Acum aproape 20 de ani, la serviciu,  în biroul nostru drag, de la Grimex, ne-a parvenit o carte religioasă, care conținea și un îndreptar pentru spovedanie. Eram vreo 6-7 prieteni care am început să dezbatem serios problema. Poate că e prea mult spus că am luat-o și în derâdere, dar sigur ne-am amuzat   copios, pentru că fiecare dintre noi se regăsea  în unul sau mai multe din presupusele păcate. Eu am recunoscut și atunci și recunosc și acum că le făcusem aproape pe toate cele prezentate acolo și nici atunci și nici acum regretele nu-mi puneau prea mari probleme.

Totuși, foarte aproape de acea dezbatere m-am dus de bună voie și nesilită de nimeni la prima mea spovedanie, la o mănăstire foarte cunoscută din Gorj. Preotul călugăr m-a descusut ca la carte, fix ca în cartea pe care și eu o luasem în derâdere.  La final, amândoi  am avut de tras niște concluzii. Preotul mi-a dat sfaturile pe care le-a considerat potrivite pentru îndreptarea mea, reamintindu-mi  totodată de mai multe ori, că acum el e duhovnicul meu și că trebuie să-l urmez, indiferent la ce biserică  va ajunge. Nu știu dacă știa ceva, dar am aflat întâmplator, că  a fost mutat la scurt timp la o altă biserică.   Nu l-am mai căutat niciodată. Concluzia mea, ca să nu rămân datoare, a fost că dacă asta e spovedania, nu e de mine.

Nu m-am ținut de cuvânt. Cum cred, în continuare că nu există nimic fără Dumnezeu,  n-am renunțat așa cum mi-am propus la prima experiență, am mai încercat și altă dată și am avut  fel și fel de experiențe. Ca și în viață nu toți au har, nu toți sunt  făcuți pentru asta. Aș fi nedreaptă să spun că am dat numai peste astfel de oameni.  Am avut și norocul să întâlnesc și preoți cu har, care nu s-au grăbit,  doar să mă ispitească și să mă judece, ci și-au dat silința să-mi dea lumină. Lor le mulțumesc!

În ultimul timp, mă spovedesc tot mai rar la preot și tot mai des pe blog. O fi bine? O fi rău?

20.12.2019

Comentarii

comentarii

Related posts

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.