Maria!
Cum bine știi eu sunt de o vârstă cu mama ta, născuți amândoi în sate sărace, dar pline de farmec, de la poalele Parângului.
Întrebarea ta ne-a dat, tuturor, mult de gândit, ne-a răscolit, nu doar amintirile, ne-a obligat, să reflectăm asupra trecutului, iar celor tineri, și asupra viitorului.
M-a surprins, plăcut, răspunsul plin de înțelepciune și de profunzime al atâtor gorjeni și nu numai.
Acum după ce am citit povestea atâtor experiențe de viață, îmi vine și mai greu să răspund provocării tale, fiindcă, am impresia că s-au „epuizat” toate răspunsurile posibile.
Mă voi strădui, totuși, să caut și alte înțelesuri din experiența mea, îndelungată, de viață. Îndelungată, ca ani, căci spiritul îmi este, încă, tânăr.
Așadar:
- Oamenii se nasc cu un anumit bagaj genetic, care le definește, fiecăruia, spiritul, caracterul, nivelul de inteligență și alte trăsături. Pentru unii acest dar a fost mai generos pentru alții mai puțin.
- Educația, după experiența mea, nu poate schimba ceea ce ți-a dăruit Dumezeu, ci poate, doar, să modeleze ce a moștenit, fiecare, prin bagajul genetic.
- Norocul sau destinul sau steaua norocoasă călăuzitoare a fiecăruia este un dar divin. Eu îi mulțumesc cerului, că mi-a dat o stea călăuzitoare, care m-a protejat toată viața, cel puțin până acum.
- Nu prea am întâlnit, în reflecțiile celor care au răspuns provocării tale, ce înseamnă în viața oamenilor „LIBERTATEA”. Oamenii se nasc ființe libere, dar, e adevărat că nu toți percepem libertatea, în același grad. Fără libertate deplină, Omul nu se poate dezvolta în plenitudinea sa. Eu am trăit, ceva mai mult din viață, într-o societate totalitară, în care, amintiți-vă, că îți riscai libertatea și pentru un cuvât, șoptit împotriva regimului. Nu știu, câți au realizat, că acea perioadă a fost un accident în istoria noastră și sperăm că nu se va mai repeta niciodată.
- Și acum, să repet și eu, ceea ce mulți au mai aprofundat în răspunsurile lor și anume: Familia, cum bine s-a spus și se spune este „celula societății”. Ea creează mediul fericit în care ne dezvoltăm, dar, uneori, poate frânge și destinele, unora.
- Să fim buni, generoși, cu suflet curat, cu valori morale sănătoase, cu respect pentru ceilalți. Toate acestea și nu numai, definesc ceea ce eu repet mereu, reprezintă un „Om Normal”. Însă de – a lungul vieții am constatat că omul normal este rar întâlnit și asta o spun eu, care, sunt o fire concesivă.
- Ce s-o mai lungesc? Închei cu „SPERANȚA MOARE ULTIMA”!
Cu drag, Dr. Anghel Dogariu
06.05.2021