Ar fi relativ simplu de învățat lecțiile pe care viața ni le oferă, dacă acest controversat pedagog ar respecta o metodă de predare bine definită și clară. Dar fie e un profesor pus pe șotii, fie nu îi place să urmeze cutumele. De cele mai multe ori lecția e oferită prin probe de tot soiul, mai grele ori mai ușoare. Adevărul este că și noi, oamenii, suntem adesea niște ,,elevi indisciplinați” ce par că trebuie puși din când în când pe Calul Bălan și atinși cu Sfântul Nicolae, precum se întâmpla în copilăria lui Ion Creangă, atunci când era elev de școală.
Și la școala vieții, deși sintagma este folosită preponderent în sens peiorativ, trebuie să fim studioși, cu ochii și urechile mari.
De ce?
Pentru că nici cea mai buna școală, nici cea mai complexă și bine elaborată programă și nici cei mai sprijinitori și implicați părinți nu ne pot învăța și pregăti să reacționăm potrivit în fiecare posibilă situație.
Tot ce m-a învățat viața până acum a fost pe două căi:
- cu binișorul, atunci, când am fost deschisă și ,,ascultătoare”
- într-un mod mai abrupt, când m-a zgâlțâit și m-a făcut să îmi pun vreo 2-3 întrebări.
Una dintre ultimele lecții și poate una dintre cele mai de preț pe care le-am primit, este că viața poate fi întru totul plăcută, sau cel puțin agreabilă, atâta vreme cât manifest zilnic recunoștință. Am constatat că suntem cu toții setați să vedem mai degrabă jumătatea goală a paharului decât pe cea plină. Să fim nemulțumiți de ceea ce ne lipsește decât recunoscători și bucuroși de ceea ce avem. Lucru care ne reține într-un cerc vicios în interiorul căruia alergăm permanent după un ,,ceva” care mereu lipsește, ignorând cu succes ,,altceva” care este deja prezent în viața noastră și o face frumoasă. Sunt acum în faza de consolidare a celor învățate, repet lecția în fiecare zi și e, de departe, una din cele mai plăcute.
Aș vrea să închei, prin a spune că indiferent de ce reușim să înțelegem fiecare dintre noi din viață, aceasta ne oferă, tuturor, un cadru de învățare care nu devine niciodată monoton sau plictisitor, iar materia pare să nu se sfârșească niciodată.
Așa că, eu vă doresc tuturor succes, dragi colegi de la școala vieții!
28.04.2021