60. Cristina LEAHU: Ce-am înțeles din viața asta?

Venim în lumea asta pentru a afla fericirea și pentru a crește!

,,Venimos a este mundo para estar felicies y crecer”. Așa mi-a zis pediatra holistică a fiicei mele, la una din consultații, și această frază mi-a rămas în minte pentru întreaga viață. 

La 38 de ani fără o lună, cât am acum, parcă am înțeles tot și parcă n-am înțeles nimic…iar câteva dintre lecțiile pe care le-am înțeles o să le mărturisesc, aici cu tine, în secret și în liniștea mintii, pe o margine de foaie albă, unde mintea corpul și sufletul se aliniază ca să existe în congruență. 

Pot să spun că, azi, sunt tot ceea ce mi-am dorit vreodată să fiu. Asta simt! Sunt împlinită!. 

Azi, sunt exact femeia care-mi imaginam în copilărie că voi deveni. 

Viața mea s-a conturat din multe momente intense, combinații dintre suferință și plăcere, frică și curaj, azi și acum, vreau și pot.

M-am născut la Chișinău, cu un tată artist și o mama ca o zeiță de frumoasă. Mama a plecat din viața mea foarte devreme, când aveam doar 4 ani și asta a marcat istoria vieții mele, tot ceea ce sunt și mai ales cum sunt.

La 13 ani m-am mutat la București…

Lecția nr.1

Să știi cine ești, de unde vii și ce ai să oferi ca valoare adăugată, oricând va face diferența. 

Accentul meu de moldoveancă mi-a pus eticheta și am suferit până am înțeles că, asta este ceea ce mă face pe mine diferită. Las aici un video care a venit peste 20 de ani să-mi confirme credința despre accentul meu.

Conceptul de “diversity and inclusion” era departe de acele vremuri, în Bucureștiul din ‘96, era complicat să ceri unei școli de cartier să facă un drum mai ușor unui adolescent în formare care trecuse și printr-un proces de migrație. 

Bucureștiul a fost totuși un loc foarte generos cu mine, m-a iubit și m-a ghidat în toate formele și felurile de care eu am avut nevoie. 

Lecția nr.2

Nimic în viață nu este întâmplător. Locurile ca și oamenii sunt mesageri în viețile noastre.

Două facultăți, o bursă la Londra și un job în Guvernul României. 

Aveam 23 de ani când am aplicat pentru un post scos la concurs de Ministerul Economiei. Numai ce mă întorsesem din Londra și mă gândisem că nu ar strica să am experiență de lucru și în țară. Așa că am dat examen și am fost admisă la jobul de la Guvern. Era primul meu job oficial cu contract de muncă pe perioadă nedeterminată și, deși salariul era mai mic decât bursa mea din Londra, experiența aceasta sigur avea să  vină cu valoarea adăugată în formarea mea. 

Am învățat multe acolo, am învățat că schimbarea nu este un lucru simplu, că oamenii acționează din inerție și că noul și vechiul au doar un punct comun, întâlnirea. 

Impactul cel mai mare asupra mea l-a reprezentat interacțiunea cu oamenii. Cred că am avut noroc de oameni extraordinari, și asta mi-a marcat traseul și m-a format ca tânăr adult. 

Printre acești oameni, te-am întâlnit și pe tine, Maria și am văzut în tine o femeie care mereu m-a inspirat prin felul său de a fi, cumva aveai un tip de feminitate care se împletea cu niște priorități, care mă inspiră și acum. Cum s-ar spune aici, în Barcelona,  ești o ,,buscadora”, o exploratoare care nu se mai oprește din a fi în mișcare. Pentru asta te admir, Maria.

Lecția nr. 3

Acceptă-te așa cum ești. Soarele nu se rușinează să strălucească chiar dacă îi poate orbi pe alții.

Mi-a luat mult timp, cred că aproape întreaga viață, până când am înțeles ce înseamnă să te accepți pe tine așa cum ești….

Știi cum e, la început crești, apoi începi să te descoperi și abia apoi, începi să faci un nou drum al acceptării. 

Ușor sau nu, este o cale firească a lucrurilor.

Am învățat că eu nu sunt doar într-un singur fel și asta mi – a dat posibilitatea să dezvolt mai multe lucruri în jurul meu. 

În momentul când am acceptat că, pe lângă formarea mea ca economist, eu pot avea și alte activități și le pot implementa, am renăscut. Înainte erai doctor și atât. Azi poți fi doctor, să ai cont de instagram cu picturile tale în ulei pe pânză și să faci stand up comedy sâmbătă seara la cel mai fun club de comedie din oraș și asta este OK. Asta nu te face mai puțin valoros în meseria ta de doctor. 

Zis și făcut, economist ca economist, dar Coaching emoțional este ca și apa vie pentru suflet. Așa s-a născut unul din proiectele mele Emoționarul o carte cu 30 de emoții explicate și ilustrate ce ajută copiii să-și pună emoțiile în cuvinte mai ușor și ghidează părinții să-și susțină copiii în acest proces. 

Sunt fericită că această carte a ajuns pe mâna terapeuților, psihologilor și pedagogilor și că prin ea ajută și mai multe familii să trăiască în armonie. 

Mulțumesc!

Lecția nr. 4

Schimbarea este singura constantă.

De la Chișinău la București, 

de la București la Londra, 

de la Londra la Stockholm, 

de la Stockholm la Barcelona și … încă mai este atât de mult din lumea asta…

  • Ce înseamnă să locuiești în atâtea țări? Înseamnă că, deși ți-e frică de necunoscut, viața este un loc în care se întâmplă lucruri frumoase. Curajul este unica unealtă în acest drum care te va sprijini. 
  • Ce înseamnă să naști într-o limbă străină? E greu de explicat, dar atunci când ai cele mai intense trăiri, am învățat că emoțiile se exprimă în cuvintele în care a vorbit mama ta cu tine. Am învățat spaniolă când eram însărcinată în 6 luni cu Beatriz. Am născut în spaniolă și azi spaniola este limba mea de suflet, cea care mi-a deschis ușa către o lume nouă, și toată America de Sud.
  • Ce înseamnă să lucrezi într-o țară străină? Înseamnă să accepți diversitatea, să știi să te adaptezi rapid și să înțelegi că singura limitare pe care o ai este mintea ta. 
  • Cum e să-ți sădești rădăcinile în pământuri noi? Înseamnă să devii ceea ce vrei.
  • Ce înseamnă să te îndrăgostești în alte limbi? Fiecare limbă străină devine o poartă deschisă către o nouă cultură, tradiții și înțelegeri ale locului. În acest moment vorbesc 5 limbi străine  și am certitudinea că nu mă voi opri aici. Fiecare limbă străină mi-a deschis universuri noi, am întâlnit oameni noi, am experimentat trăiri noi. Îmi place să trăiesc aceste experiențe. 
  • Ce înseamnă să iubești pe malul Mediteranei? Înseamnă să faci Crăciunul sub palmieri și să faci prima baie din an în luna Februarie. Înseamnă să înveți să te bucuri de viață! Nu e ușor când vii dintr-o societate în care ceea ce este valoros este doar setarea de scopuri și cum să le atingi. Dar iată, să te și bucuri de ceea ce ai reușit este o altă bucată din drum.`

Lecția nr. 5

Noi suntem creatorii propriei noastre vieți!

Și asta poate fi o binecuvântare, dar și un blestem, în același timp. 

Trebuie să întrebi, să îndrăznești, să-ți dai voie să fii așa cum îți dorești și îți imaginezi.

Să știi că tu meriți! Este o mare virtute de care mi-am dat seama recent, dar care nu se pupă deloc cu sentimentul de vină, de frică sau de rușine. 

Aici trebuie să alegi sau una sau alta.

Succes!

Concluzie

Concluzie

E bine ții minte „de unde ai plecat” asta te ajută să te bucuri și mai mult de „unde ai ajuns”!


Notă femeilor și femeilor în devenire:

Noi nu suntem egale cu bărbații, această ipoteză de egalitate de gen este o farsă inventată. 

Noi suntem inegalabile, pentru că noi nu conducem lumea, noi îi dăm naștere și asta face toată diferența. 

Chiar dacă există multe momente în care noi femeile suntem vulnerabile, expuse, singure în fața multor greutăți, țineți minte, totul e temporar, noi suntem făcute să fim creatoare de viață, noi ne putem crea viața noastră, exact așa cum o vrem. 

Niciodată nu e târziu! 

Iubirea mișcă lumea, mai ales iubirea de sine. 

30.03.2021

Comentarii

comentarii

Related posts

Leave a Comment

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.